Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Tableaux Vivants

Ο Γαλλικός όρος Tableau Vivant, που σημαίνει «Ζώσα σκηνική εικών» περιγράφει μια ομάδα από καταλλήλως ντυμένους ηθοποιούς- μοντέλα, οι οποίοι πόζαραν επιτηδευμένα μπροστά στο κοινό. Αν θελήσουμε να αναζητήσουμε σήμερα τον κατεξοχήν απόγονο των Tableaux θα τον βρούμε μάλλον στους πλανόδιους «ηθοποιούς» που ποζάρουν ακίνητοι στον δρόμο προς τέρψιν των περαστικών.
Όπως και την εποχή πριν από την τηλεόραση ή την αναπαραγωγή της έγχρωμης εικόνας, έτσι και σήμερα τα μοντέλα του «Tableau Vivant» ποζάρουν ακίνητα και αμίλητα καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσής τους. Στην Βικτωριανή περίοδο μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα Tableaux χρησιμοποιούνταν για λόγους εκπαιδευτικούς αφού αφηγούνταν μια ιστορία χωρίς τα περιττά και πολυάριθμα «στολίδια» του θεάτρου.

Τα Tableaux έφτασαν στο αποκορύφωμά τους μέσα στα χρονικά πλαίσια του 19ου αιώνα πολλές φορές χρησιμοποιώντας την πλαστικότητα από γυμνές και ημίγυμνες πόζες. Ωστόσο, η θεατρική λογοκρισία στην Βρετανία και στις Ηνωμένες πολιτείες το κατέταξαν στην κατηγορία της «ριψοκίνδυνης ψυχαγωγίας» λόγω του- μερικές φορές- ακατάλληλου περιεχομένου τους επί σκηνής.

Η προσέγγιση της στατικής πόζας, δανείζεται στοιχεία από την ζωγραφική, τη φωτογραφία, και το θέατρο.
Θα έλεγε κανείς μάλιστα, ότι το «Tableau Vivant» αποτελεί και μια πρώιμη αναφορά στην πολύ μεταγενέστερη performance art.

Δεν υπάρχουν σχόλια: